Ieder moet zelf voldoende licht en voeding krijgen, zodat de liefdesrelatie gevoed blijft.
— Helma van Sandick

In een intense relatie, zowel in werk als liefde, wordt alles uitvergroot; verlangen, blijdschap, verwachtingen, teleurstellingen en kwetsingen. Maar…wat zijn reële verwachtingen? Hoe blijf je in contact? En hoe zorg je voor jouw behoeften binnen jullie relatie? 

Ten diepste verlangt iedereen naar veiligheid en verbinding in een liefdesrelatie, terwijl je ook ‘jezelf’ wilt zijn.

 Dat hebben we allemaal nodig – verbinding èn op eigen benen staan. In elke liefdesrelatie ontstaan patronen van voor elkaar zorgen, van inhouden, van ruzie maken. Vaste riedels….dat je na 2 minuten al weet...daar gaaaaan we weer! 

Dat is normaal. Maar ‘t is wel prettig om dat gedoe tot een minimum te beperken. 

Voor verbinding wil je weten: Ben je er voor mij als ik je echt nodig heb? Accepteer je mij al ben ik anders dan jij denkt of wilt? En als we ruzie maken? 

Voor jezelf wil je weten dat je je eigen plek hebt en dat je jouw behoeftes kent en er zorg voor draagt. 

 
 

Als de verbinding lastig wordt (bij ruzie, terugtrekken of kritiek leveren) wordt het onveilig. Dan zijn er drie basis overlevingsreacties: aanvallen, terugtrekken of bevriezen. Zo verbreken jullie beiden het liefdescontact. Ieder strijdt op eigen manier om zichzelf te beschermen en het contact te herstellen. Vaak bereik je het tegenovergestelde en maakt het onveilig voor elkaar. 

Ik begeleid partners om intiemer en onafhankelijker ten opzichte van elkaar te staan. Vanuit eigenheid en liefde de relatie te leren beheren en bevrouwen. Daarmee bedoel ik dat beiden vermogen ontwikkelen om je eigen verlangens serieus te nemen, zonder de ander er verantwoordelijk voor te maken. 

En of je wilt of niet; soms is er stront aan de knikker. 

Duidelijk zijn is meestal liefdevoller dan aardig zijn
— Helma van Sandick

De 20/80 regel. Ik hanteer de stelregel: in gedoe tussen geliefdes speelt maar 20% van de ruzie daadwerkelijk tussen beiden. 80% van de lading heeft wortels in de onvervulde verlangens en verwachtingen van vroeger, die veel impact hadden en ons emotioneel ‘bedraad’ hebben. 

Die bedrading onderzoeken is de weg naar een werkelijk ‘volwassen mens’ worden en brengt nabijheid binnen jezelf. Je leert om voor je eigen kindstukken te zorgen. Misverstand is vaak dat je het dan helemaal alleen moet doen.

Werkwijze

Verkenning en kennismaking

Elk relatie leer-traject start met een verkenningsgesprek. Erkennen waar jullie nu bent beland zijn of gestrand is de eerste stap. En wat ieder van jullie graag wil bereiken.

Dan bekijken jullie je eigen liefdesgeschiedenis en stippen we aan welke dynamiek er in jullie interactie speelt, met name in de onderlaag.

Deze eerste– betaalde – ontmoeting is tevens een kennismaking. Na afloop neemt ieder van ons de tijd om te voelen en zo te ‘weten’ van binnen of het passend is met elkaar door te gaan. Voelt het veilig genoeg en word je voldoende uitgedaagd?

Er zijn verschillende trajecten mogelijk:

TRAJECT 1: Een serie bijeenkomsten van gemiddeld anderhalf uur.

Jullie vraag/wens is leidend in de begeleiding. Vertragen is essentieel om niet direct op elkaar te leren reageren. Als verlangens als verwijt geuit worden dan gaat de ander in de verdediging en hoor je elkaar echt niet.

  • Vertragen geeft ruimte om je eigen gevoelens te verkennen en die van de ander.

  • Je leert minder persoonlijk te nemen.

  • Je leert je verlangens te verkennen en te verwoorden.

  • Je leert dat de ander niet verantwoordelijk is voor jouw verlangens.

  • Je leert in contact te blijven en/of te beseffen waar je dat niet doet.

  • Je leert afspraken maken en (weer) oog te krijgen voor het nieuwe in de ander.

TRAJECT 2: Een intensieve 3 daagse voor verdieping en viering van de relatie

Emotionele kluwens ontwarren om weer schoon en fris elkaar te ontmoeten. De liefde laten stromen.

Vaak heeft ‘je veilig weten’ het gevoel dat de ander wel voor je zorgt…en met name voor het kwetsbaar behoeftig deel in je. Die verborgen contracten boven tafel krijgen vergt rust en her-ijking. Kan ook angst boven brengen over je nut als je niet meer zorgt. Tegelijkertijd mag je ook alle stevigheid en kracht jezelf toe eigenen. Ik merk dat veel geliefdes binnen hun relatie, omwille van het samenzijn, de individuele eigenheid en kracht iets inhouden om de relatie te behouden. Het fijnst is elkaar weer helemaal vrij te ontmoeten. We rommelen allemaal een beetje in liefde en liefdesrelaties. 

In 2 dagen en een avond hebben jullie 5 bijeenkomsten met mij van anderhalf tot 2 uur per keer. Je regelt zelf onderdak en eten. In de buurt zijn een aantal fijne B&B’s, een hotel en restaurants om jullie te verwelkomen en te voeden.

Geen stroompje water zo smal, of er is leven.
— Helma van Sandick

TRAJECT 3: Een dagdeel intimiteit

Een langere bijeenkomst is bedoeld om weer intiemer (contact te krijgen en maken, met als basis elkaar bewust liefdevol aanraken met woorden, met aandacht, en lijfelijk. 

Tijd nemen om samen te zijn en beseffen dat ieder op eigen benen, zichzelf, is. In Ieder heeft een eigen liefdestaal, en die te ontvangen heeft heel veel impact op je bedrading. 

Tijd nemen om de spannendheid te erkennen. Tijd om te verwoorden wat je verlangt, zelfs al weet je het niet. Van moment tot moment te ervaren wat er gebeurt als je verlangens helemaal waar laat zijn...of ze nu vervuld worden of niet.

Een heel mooie manier van lijfelijk contact is omhelzen. Langdurig in een omhelzing staan, zonder spreken, op eigen benen. 

Het kan een prachtige afsluiting zijn voor een leertraject relateren. Bij een losse middag verken ik eerst met jullie waar de grenzen liggen.